shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Jak zrobić cappuccino?

Jeśli jesteś miłośnikiem cappuccino z kremową pianką, wcale nie musisz ograniczać się do wizyt w kawiarniach, by delektować się ulubioną kawą. Podpowiadamy, jak zrobić kawę cappuccino we własnym domu i to bez profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego! Kawę jak z kawiarni możesz przyrządzić, korzystając z kawiarki i klasycznego spieniacza tłokowego lub french pressa. Podstawą dobrego cappuccino jest oczywiście kawa, w tym przypadku porcja dobrej jakości espresso. Do cappuccino odpowiednia jest Woseba Arabica z plantacji położonych powyżej 1200 m n.p.m. Dzięki dojrzewaniu na dużych wysokościach ta stuprocentowa arabika wyróżnia się harmonijnym, delikatnym i pełnym smakiem oraz niską kwasowością, co czyni ją idealną bazą do kremowego, słodkiego cappuccino. Doskonale sprawdzi się również delikatna i aromatyczna Woseba Crema z plantacji Ameryki Południowej, Afryki i Azji, która idealnie łączy się z mlekiem.

 

Cappucino

Kawa cappuccino – czyli jaka?

Cappuccino to jedna z najsłynniejszych białych kaw, której nazwa pochodzi od zakonu kapucynów, a dokładniej od koloru ich habitu, który jest brązowo-biały. Wywodząca się z Włoch kawa cappuccino to intensywne, a zarazem słodkie połączenie espresso i spienionego mleka. Podstawą dobrego cappuccino jest właśnie mleko, które powinno cechować się gładką powierzchnią bez pęcherzyków powietrza i kremową, jedwabistą konsystencją.

Do przygotowania spienionego mleka można wybrać zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Warto jednak unikać mleka ryżowego, gdyż zawiera ono niewielką ilość białka, a to właśnie białko decyduje o tym, czy mleko będzie się dobrze spieniać. Do przyrządzania cappuccino wykorzystuje się zazwyczaj mleko o zawartości tłuszczu 3,2%.

Latte a cappuccino

Zarówno latte, jak i cappuccino zaliczamy do kaw białych, w których łączymy espresso z gorącym, spienionym mlekiem. Obie kawy wywodzą się również z Włoch. Jakie są więc różnice między latte a cappuccino?

Proporcje składników

Podczas gdy w cappuccino łączymy espresso, gorące mleko i spienione mleko w proporcjach 1:1:1, w przypadku latte mamy do czynienia z proporcjami 1:4:1. Kawa cappuccino jest więc intensywniejsza i bardziej kawowa, natomiast latte zdecydowanie delikatniejsza i bardziej mleczna.

Sposób podawania

Cappuccino najczęściej podajemy w filiżance o pojemności 150-180 ml, natomiast latte zwykle serwuje się w wysokiej szklance o pojemności 200-300 ml, coraz bardziej popularne są wysokie kubki. Latte można również podawać w filiżance, choć w Polsce najczęściej spotyka się tę pierwszą opcję.

 

Jak zrobić cappuccino w domu?

Czy zrobienie cappuccino bez ekspresu ciśnieniowego jest w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Domowe cappuccino jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Jak zrobić cappuccino w domu? Oto, czego potrzebujesz:

  • 1 porcja espresso Woseba Crema,
  • mleko krowie (o zawartości tłuszczu 3,2%) lub roślinne (np. migdałowe),
  • kawiarka,
  • spieniacz tłokowy lub french press,
  • metalowy dzbanek.

Kolejność przy przygotowaniu cappuccino:

  • Ogrzana filiżanka,
  • Espresso,
  • Spienione mleko.

A więc działamy:

  1. Przygotuj espresso w kawiarce.
  2. Schłodzone mleko (temperatura po wyjęciu z lodówki 3-4 °C ) podgrzej do temperatury nieprzekraczającej 65°C.
  3. Następnie spień podgrzane mleko – w tym celu używamy spieniacza lub french pressa. Nalewamy ciepłe mleko do urządzenia i przez ok. 40 sekund wykonujemy szybkie ruchy tłokiem w górę i w dół, pamiętając o tym, by nie wychodzić nad powierzchnię mleka (dzięki temu kawa cappuccino będzie pozbawiona dużych bąbli powietrza). Sztuka polega na tym, aby mleko spienić na gładką, aksamitną, jogurtową, jednolitą konsystencję bez efektu suchej, przegrzanej piany.
  4. Przelej mleko do metalowego dzbanka, a następnie rozpocznij nalewanie do filiżanki, celując w środek i zaczynając z dużej wysokości (ok. 10 cm), a kończąc nisko nad filiżanką.

 

latte art

Skoro już wiesz, jak się robi cappuccino w warunkach domowych, czas zacząć doskonalić swoje umiejętności! Jeśli chcesz urozmaicić kawę, możesz ozdobić ją czekoladą lub spróbować stworzyć swoje pierwsze latte art ze spienionego mleka. Sprawdź również nasze pozostałe przepisy na cappuccino!

Różane cappuccino: https://kawazmleczkiem.pl/roz%CC%87ane-cappuccino/

Cappuccino z miętą i czekoladą: https://kawazmleczkiem.pl/cappuccino-z-mieta-i-czekolada/

KawazMleczkiem.pl