Idealny fondant powinien być wypieczony z zewnątrz, z płynnym nadzieniem w środku. Jego przygotowanie wymaga minimum wysiłku, a jego smak jest jedyny w swoim rodzaju. Czekoladowy fondant to efektowny i elegancki deser, który zachwyci nie tylko jego wielbicieli.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g gorzkiej czekolady 65-70%,
- 50 g miękkiego masła,
- 2 duże jajka,
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Dodatkowo: odrobina masła do posmarowania foremek oraz odrobina mąki.
Propozycja podania: gałka ulubionych lodów, cukier puder, owoce w syropie.
Wykonanie
Okrągłe foremki o średnicy 9 cm (wysokość 6 cm) wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 200°C. Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier, sól i krótko wymieszaj rózgą. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną czekoladową masę i wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Przygotowaną masę wlej do dwóch foremek i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odczekaj ok. 2 minuty i delikatnie wyłóż na talerzyki (lub zostaw w foremce, jeśli wolisz).