Kawa jest ceniona przede wszystkim za swoje właściwości aromatyczno- smakowe i korzystne oddziaływanie na układ nerwowy oraz krążenia. Zasadnicze działanie kawy na organizm ludzki polega na pobudzeniu obu układów. Co stoi za takim efektem? Kofeina!
Ilość kofeiny zawarta w filiżance naparu kawowego jest uzależniona od mieszanki kawy jak i sposobu zaparzania. W jaki sposób zatem kawa wspomaga naszą pamięć? W pierwszej kolejności kofeina działa na korę mózgową, co przejawia się w eliminowaniu zmęczenia i senności, przyspieszeniu procesów myślenia oraz polepszeniu pamięci.
Kofeina spożywana w rozsądnych ilościach, w przypadku kawy od 3 do maksymalnie 5 filiżanek dziennie, stymuluje organizm w bezpieczny sposób m.in.: pobudza ukrwienie w kresomózgowiu, zwiększając przy tym koncentrację, spostrzegawczość i szybkość uczenia się. Zawarta w naparze kawowym kofeina powoduje podwyższenie poziomu adrenaliny, co również korzystnie wpływa na zdolności zapamiętywania.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Johns Hopkins University w Baltimore (USA) potwierdzają, że kofeina zawarta w kawie poprawia proces zapamiętywania oraz pozytywnie wpływa na pamięć długoterminową! Badania wykazały, że kawę należy pić podczas przyswajania informacji, gdyż proces zapamiętywania rozpoczyna się już w momencie zetknięcia z nowymi danymi. Pozytywny wpływ kawy jest zauważalny szczególnie wtedy, gdy kofeina jest przyjmowana regularnie oraz w porach niezakłócających snu, ani metabolizmu. Warto jednak pamiętać, że wpływ kofeiny na każdy organizm jest sprawą indywidualną.
Wyniki badań nad wpływem kofeiny na pamięć długoterminową u ludzi opublikowało czasopismo „Nature Neuroscience”.