UWAGA! Pr贸ba generalna przed dniem mamy 馃檪 Podpowiadamy jak聽 przyrz膮dzi膰 pyszny deser聽 z wiosennych owoc贸w z nut膮 wanilii i kardamonu.
Sk艂adniki
- 500 g truskawek,
- 300 g rabarbaru,
- 15 g cukru waniliowego,
- szczypta kardamonu,
- 50 g p艂atk贸w owsianych,
- 50 g p艂atk贸w migda艂贸w,
- 100 g m膮ki pszennej,
- 100 g mas艂a,
- 40 g cukru.
Wykonanie
Truskawki obierz z szypu艂ek, a rabarbar pokr贸j w centymetrow膮 kostk臋. Nast臋pnie wrzu膰 owoce do naczynia 偶aroodpornego, posyp cukrem waniliowym i dodaj szczypt臋 kardamonu. P艂atki owsiane i migda艂y wymieszaj膮 z m膮k膮 i cukrem oraz dodaj mas艂o. Kruszonk臋 zagnie膰 r臋koma i posyp ni膮 owoce. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut. Piecz w temperaturze 180掳C. Crumble smakuje znakomicie zar贸wno na ciep艂o, jak i na zimno – z lodami waniliowymi, bit膮 艣mietan膮 lub kleksem naturalnego jogurtu.