Poznaj nasz przepis na wyjątkowy deser. Czekoladowy krem z nutą kawy i amaretto doskonale pasuje do słodkich lodów i chrupiących orzechów. Prosty i elegancki deser, który smakuje znakomicie o każdej porze roku.
Składniki (na 4 porcje):
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 150 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, np. Mocca Fix Gold,
- 2 łyżki likieru amaretto.
Do podania:
- lody waniliowe,
- prażone płatki migdałów.
Wykonanie:
Na suchej patelni zrumień płatki migdałów – uważaj, żeby ich nie przypalić. Do niewielkiego rondelka wlej śmietankę, wrzuć połamaną czekoladę i kawę. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj likier amaretto, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
Do miseczek wlej ciepły krem, dodaj lody waniliowe i posyp obficie prażonymi płatkami migdałów. Pycha!