Beza nad bezami w wiosennym wydaniu. Chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich domowników wyśmienitym deserem.
Składniki:
- 270 g drobnego cukru do wypieków,
- 6 dużych jajek (tylko białka),
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 cytryna,
- 250 ml śmietany kremówki 36%,
- ulubione owoce do ozdoby.
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, łyżeczkę soku z cytryny i otartą skórkę z jednej cytryny. Delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę bezową, uformuj koło o średnicy ok. 20 cm. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 90 minut. Wystudź ją w lekko uchylonym piekarniku. Gotowa Pavlova będzie chrupiąca na wierzchu i delikatna, piankowa w środku. Śmietanę kremówkę ubij za pomocą miksera i wyłóż na bezę. Na bitą śmietanę przełóż owoce i od razu podawaj.