Lato w pełni, dlatego kawa powinna być naprawdę orzeźwiająca. Najlepsze na ochłodę będzie cold brew przygotowane z ulubionych ziaren. Dzięki procesowi macerowania kawa smakuje doskonale, gasi pragnienie i daje duży zastrzyk kofeiny. Wypróbuj wersję z cytrusami, a z pewnością cold brew stanie się Twoim ulubionym napojem na lato 🙂
Składniki:
- 60 g grubo zmielonej kawy WOSEBA BIO ORGANIC,
- litr wody,
- 2 plastry pomarańczy,
- 2 plastry limonki,
- syrop klonowy lub miód.
Wykonanie:
Przygotuj cold brew. Kawę zmiel grubo w młynku i przesyp do butelki lub dzbanka. Następnie zalej przefiltrowaną wodą i zamieszaj tak, aby kawa była w całości zanurzona. Przykrycie folią spożywczą lub zakręcenie zablokuje przedostanie się innych zapachów z lodówki do naparu. Zostaw „do zaparzenia” na około 12 h. Po tym czasie przecedź przez papierowy filtr lub praskę francuską i rozlej do szklanek. Dodaj pomarańczę i limonkę, wymieszaj. Jeśli lubisz słodką kawę, możesz dodać odrobinę syropu klonowego lub miodu.