Zachowaj smak lata w delikatnym cieście z porzeczkami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3 średnie jajka,
- ½ szklanki cukru,
- ½ kostki masła lub ½ szklanki oleju roślinnego,
- 100 g sera twarogowego,
- ⅓ szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka porzeczek.
Wykonanie
Porzeczki bez ogonków umyj delikatnie pod zimną wodą. Gotowe owoce przesyp na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru wody. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Przestudź, aby nie było gorące. Zamiennie możesz użyć oleju roślinnego. Powoli, cały czas mieszając na wysokich obrotach, wlej tłuszcz do masy jajecznej. Następnie dodaj ser twarogowy oraz mleko, dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki dokładnie połącz z masą za pomocą łopatki.
Do masy wsyp owoce i delikatnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 ᵒC. Gotowe ciasto umieść w formie. Najlepiej sprawdzi się keksówka o wymiarach 12×25 cm. Wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Na wierzchu możesz rozsypać jeszcze garść porzeczek. Placek piecz przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowe, pozostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Potem wyjmij z foremki i pozostaw do przestudzenia.