Zaczynamy nowy rok z pachnącymi orzechowymi ciastkami. Doskonale urozmaicą południową kawę z najbliższymi. Do pomocy w kuchni warto zaprosić dzieci, własnoręcznie zrobione ciastka będą smakować jeszcze lepiej.
Składniki (12-15 ciastek)
- 200 g mąki pszennej,
- 250 g masła orzechowego,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady.
Wykonanie
W misce utrzyj na gładką masę masło orzechowe, cukier i jajka. Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Tabliczkę czekolady pokrój na drobne kawałki. Dodaj do ciasta i wymieszają łyżką.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Z ciasta uformuj kulki (średnicy ok 4-5 cm) i połóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Do formowania porcji ciastek możesz użyć też łyżki do nakładania lodów. Ciastka piecz przez ok 10-12 minut, aż się lekko zrumienią. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, jednak po ostygnięciu stwardnieją.