Polecamy szybki w przygotowaniu i bardzo prosty chlebek bananowy. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy, który komponuje się z domową konfiturą lub dżemem.
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mąki pszennej.
Wykonanie
Przesiej i wymieszaj mąkę z sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu utrzyj olej z cukrem i jajkami. Do masy dodaj rozgniecione widelcem banany i ekstrakt z wanilii.
Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z sodą, wsyp szczyptę soli. Wymieszaj widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10 × 20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piecz przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.