Mamy dla was wyjątkowy, sprawdzony przepis na bezglutenowe kawowe ciastka. Dzięki pełnoziarnistej mące gryczanej długo zachowują świeżość i wspaniały kakaowy smak. Polecamy je szczególnie jako dodatek do filiżanki czarnej kawy.
Składniki (na 12 ciastek):
- 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej,
- ⅓ szklanki ciemnego kakao,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 1 ½ szklanki cukru trzcinowego,
- 180 g masła o temp. pokojowej,
- 150 g pokrojonej czekolady (gorzkiej i mlecznej),
- 30 ml wystudzonego espresso,
- sól morska gruboziarnista.
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż płaską blaszkę papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia w średniej misce. Odstaw na bok.
Ubij masło z cukrem na jednolity i puszysty krem (około 4 minut na średnich obrotach miksera).
Następnie stopniowo dodawaj wymieszane wcześniej suche składniki. Na koniec wrzuć kawałki czekolady, wlej espresso i wymieszaj szpatułką.
Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Ukształtuj wałek o wymiarach 2×10 cm. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Po schłodzeniu wyjmij ciasto. Przetnij poprzecznie na 12 równych kawałków. Umieść ciasteczka na przygotowanym arkuszu do pieczenia i posyp odrobiną soli. Piecz przez 15 minut (ciasteczka popękają, będą lekko wyrośnięte). Po wyjęciu z piekarnika zostaw do ostudzenia, a następnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.