shape
Szukaj
Konto
Koszyk
0

Banany w cieście kawowym

Banany w cieście kawowym

Smażone banany w cieście kawowym to oryginalny przepis na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Najlepiej wybrać dojrzałe owoce, których słodycz doskonale komponuje się z głębokim i pełnym smakiem Twojej kawy.

Składniki

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 6 łyżek mąki,
  • 6-7 łyżek zimnego naparu kawowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka łyżek oleju.

Do podania: syrop klonowy, lody.

Wykonanie

Do mąki dodaj przyprawy i proszek do pieczenia. Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo do nich zimny napar kawowy – całość powinna mieć konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i każdą z połówek jeszcze raz na pół. Na dużej patelni rozgrzej olej . Każdy kawałek banana zanurz dokładnie w cieście, musi być oblepiony z każdej strony. Połóż na patelni i smaż z obu stron do zrumienienia. Podawaj z syropem klonowym na śniadanie lub lodami na deser.